Solutiile alese pentru incalzire sunt extreme de importante, atat din punct de vedere al eficientei, cat si din punct de vedere al costurilor. In general, romanii aleg montarea de centrale termice pentru incalzirea locuintei si apa calda menajera, insa care folosesc diferite tipuri de agent termic pentru a produce caldura, in functie de resursele disponibile ale oamenilor.
Totusi, cand vine vorba despre centrale termice pe gaz trebuie mentionat faptul ca sunt unele dintre cele mai folosite si sunt prezente pe piata sub o varietate foarte mare de tipuri si modele. Unul dintre motivele principale pentru care acest tip de centrale sunt printre preferatele romanilor este faptul ca reprezinta o optiune de incalzire foarte accesibila. Singura conditie este ca gospodaria, indiferent ca este in oras sau in zona rurala, sa fie racordata la o retea de gaze.
Tinand cont de tipul de agent termic utilizat pentru functionare, instalatia necesara montarii unei astfel de centrale este una complexa. De aceea este extrem de important ca montajul acesteia sa fie realizat numai de personal autorizat, pentru a se evita aparitia unor defectiuni, care pot avea consecinte foarte grave.
Defectiuni care pot aparea la centralele pe gaz
Desi nu este de dorit, se intampla uneori ca centrala termica sa nu mai functioneze sau sa aiba un randament foarte scazut. Cauzele care pot provoca diferite defectiuni acestora sunt foarte diferite, de la vechimea instalatiei sau instalarea centralei in mod eronat, pana la lipsa reviziilor periodice.
Cele mai frecvente defectiuni care pot aparea in cazul centralelor pe gaz sunt urmatoarele:
- Centrala termica nu se mai aprinde
Pentru a putea functiona, o centrala termica pe gaz are nevie de energie electrica, apa si gaz, simultan. Prin urmare, in momentul in care aceasta nu se mai aprinde, acestea trebuie sa fie primele verificate. In cazul in care apa sau curentul electric au picat, odata cu revenirea acestora, centrala va porni automat, insa in cazul gazului, aceasta necesita sa fie resetata.
- Scurgeri de apa
In general, aceste scurgeri de apa apar fie cand presiunea apei din interiorul centralei este mare, fie cand o componenta a acesteia este defecta, mai ales daca este vorba despre pompa de presiune. De asemenea, mai exista posibilitatea ca racordarea centralei la sursa de apa sa fie realizata gresit sau tevile au corodat.
- Opriri repetate
In cazul opririlor repetate ale centralei, care au loc fara vreun motiv evident, este necesar sa se apeleze la un instalator profesionist pentru a depista care este problema. Aceasta defectiune poate fi provocata de diferite cauze, cum ar fi: presiunea scazuta a apei, defectarea termostatului sau prezenta unor blocaje in sistemul de circulatie a apei.
- Emiterea unor zgomote ciudate
De asemena, o defectiune destul de frecventa este cea in care centrala emite zogmot ciudate. Desi unele zgomote pot anunta aparitia unei defectiuni majore in viitorul apropiat, altele, cum ar fi un zgomot asemanator celui scos cand fierbe apa in clocot, pot anunta ca exista depuneri de magnetita in schimbatorul de caldura al centralei.
Desi unele defectiuni pot parea mai putin importante, efectele pe care le pot avea asupra centralei sunt destul de grave. De aceea, este recomandat ca la aparitia acestora sa fie contactat un instalator pentru a descoperi si rezolva problema.