Un calandru este o masina alcatuita din mai mulţi cilindri, printre care se trece un material pentru a-l netezi.
Echipamente de uscat si calcat performante pentru domeniul horeca
Unitatile de tipul restaurant sau hotel cu un numar mare de camere au nevoie de spalatorii profesionale dotate cu echipamente performante care sa spele, usuce si calce fetele de masa, lenjeriile de pat cat mai rapid.
In acest context, calandrul nu mai este demult un moft, ci o necesitate obiectiva, un echipament capabil ca sa creasca vizibil calitatea serviciilor oferite.
Modelele de calandre care sunt intalnite cel mai des in unitatile hoteliere pot fi de la unele cu rulouri ce au diametre relativ mici de 30 cm si lungimi de pana la 2 m, dar si calandre cu uscator si benzi din materiale performante, cu latimi de peste 3 m. Viteza de prelucrare se poate situa intre 10 si 1.000 kg/ora.
Este foarte importanta gasirea unui furnizor, precum Conti Grup, care sa asigure si asistenta service atat in perioada de garantie, cat si postgarantie, la un nivel ridicat (rapiditate de interventie si de asigurare cu piese de schimb).
Dimensionarea calandrului, cat si a spatiului efectiv de lucru, sunt foarte importante. Acesta din urma trebuie ca sa fie ventilat corespunzator si sa permita personalului ce il foloseste sa fie in siguranta, departe de accidente.
Este foarte important ca in momentul in care se alege un calandru sa se stie care este cantitatea aproximativa de rufe ce se va usca si/sau calca, precum si tipul materialului din care sunt confectionate rufele.
Un alt factor in alegerea calandrului il reprezinta gandirea in perspectiva, deoarece clientul antreprenor horeca are tendinta de a cumpara cel mai ieftin calandru (care de obicei asigura un randament scazut sau necesar la momentul respectiv) si nu ia in calcul o dezvoltare ulterioara a afacerii sale, care va duce inevitabil si la o crestere a cantitatii de rufe necesar a fi uscate si/sau calcate cu acest aparat, cu acelasi randament, ceea ce implica o crestere a programului de lucru si a costului manoperei, daca este nepotrivit ales.
Cel mai indicat, spun specialistii, este ca de fiecare data sa se aleaga un calandru mediu, aceasta insemnand ca trebuie sa existe o rezerva de productivitate pentru o dezvoltare ulterioara
Spre exemplu, un cearceaf cu o lungime dubla nu se poate usca si calca asa cum trebuie daca in spalatorie exista un calandru de doar un metru!
Ca un alt sfat dat de catre specialisti, nu este indicat sa se calce lenjerie apretata.
Daca este vorba de un calandru normal cu tambur, rufele trebuie uscate in prealabil, iar incaperea in care se lucreaza trebuie sa aiba o buna aerisire si trebuie realizat sistemul de evacuare a aburului rezultat din calcare cat mai performant.
Un calandru bine ales calca rufele spalate de 3 – 4 masini de spalat intr-un singur proces. Inlocuirea sa cu o masa de calcat, al carei cost este mult mai mic, dar are un randament net inferior, este cea mai neinspirata solutie pentru un profesionist horeca.
Calandre horeca mixte cu uscare si calcare
Preferintele hotelierilor din tara noastra sunt orientate in prezent spre calandre cu dubla functie.
Dimensiunile cel mai frecvent cautate sunt cele de 2 – 2,5 metri.
Calandrele cu uscator incorporat au productivitate superioara, conduc la scaderea numarului de angajati din spalatorie si la micsorarea spatiului alocat.
De asemenea, in acest mod se reduce consumului de energie datorita prezentei unui singur echipament cu dubla functie, nu si a unui uscator profesional care, in general, este energofag. Pretul poate fi mai mare decat in cazul unui calandru clasic, dar daca se iau in calcul avantajele, cei mai multi specialisti considera ca merita diferenta de pret. Este vorba de o investitie initiala mai mare, dar care va aduce pe termen scurt beneficii importante si se va amortiza rapid.
Ai nevoie si tu de un calandru? Intra sa vezi oferta de pe contigrup.ro!