Un sistem individual de incalzire, care implica utilizarea de butelii GPL, are atat anumite avantaje, cat si minime dezavantaje. Principalele avantaje ale unui astfel de sistem de incalzire sunt: eficienta; un nivel scazut al costurilor cu forta de munca (comparativ cu incalzirea, care presupune utilizarea lemnului de foc ca principal combustibil); este posibila reechiparea centralei pentru conectarea la o conducta de gaz obisnuita (nu este nevoie sa faci modificari majore in functionarea sistemului de incalzire); autonomie; perioada lunga de functionare; prezenta unei cereri mari pe pietele secundare, pentru echipamentele utilizate (daca se doreste, buteliile pot fi vandute oricand si o parte din banii cheltuiti pentru achizitionarea acestora pot fi compensati).
Butelii GPL – avantaje
Nu este dificil sa instalezi si sa pornesti un sistem de incalzire care sa functioneze cu butelii GPL. Pentru a face acest lucru, trebuie sa achizitionezi urmatoarele echipamente: reductor, centrala, duze speciale pentru gaz, supape de oprire; butelii de 63 l, 83 l sau 150 l (aproximativ 4-6 bucati), spatiu de depozitare.
Buteliile GPL pentru centrala termica sunt cel mai bine montate intr-o cutie speciala din metal. Trebuie remarcat faptul ca deschiderile pentru ventilatie si circulatia aerului trebuie facute pe partea frontala a unei astfel de cutii.
Buteliile din cutie trebuie asezate in pozitie verticala. Totodata, se recomanda amplasarea cutiei cu buteliile montate, in partea de nord a casei, in locurile cele mai umbrite, ascunse de lumina directa a soarelui.
Pentru ca schimbatorul de caldura sa functioneze normal, se recomanda conectarea asa-numitei „baterii” la acesta, care este un pachet de 2, 4 sau 6 butelii GPL. Pentru a echipa conducta de gaz de evacuare, trebuie sa se utilizeze o conducta cu o grosime a peretelui de 2 mm sau mai mult.
In zona in care teava traverseaza peretele, este necesar sa se instaleze un manson special, al carui diametru este cu aproximativ 2-3 cm mai mare decat dimensiunea tevii. Spatiul liber dintre marginile mansonului si teava trebuie umplut cu spuma de montaj. Pentru a conecta buteliile GPL la sistemul de incalzire, trebuie utilizat un reductor.
Umplerea buteliilor GPL cu mai mult de 80% din volumul lor original, este strict interzisa. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand temperatura ambientala se schimba, gazele din rezervor se pot dilata si contracta. In cazul cresterii temperaturii ambientale, un rezervor umplut cu gaz la mai mult de 94% din volumul initial poate exploda.
Gazul este astazi unul dintre cele mai ieftine resurse de energie. Folosirea acestuia sub forma de combustibil, poate economisi o multime de bani. Din acest punct de vedere, centralele electrice vor costa mult mai mult.
Chiar si in zonele indepartate exista puncte pentru realimentarea buteliilor, ca sa nu mai vorbim de suburbiile asezarilor mari. Incalzirea unei case cu butelii GPL este convenabila pentru cladirile suburbane. In ciuda gazeificarii masive, exista adesea dificultati mari de conectare la conducta centralizata de gaze.