Mai ții minte vremurile acelea în care puneai într-un rucsac strictul necesar și plecai la concert în celălalt capăt al țării? Și după aceea te opreai și la mare, pentru că… de ce nu? Odată cu apariția unui copil, responsabilitățile sunt mai mari, dar și satisfacțiile sunt, clar, pe măsură.
Pentru că toată viața se modifică pentru a face loc noilor priorități, nici mașina nu scapă de modificările obligatorii. Pentru a menține confortul celui mic, trebuie să îți schimbi puțin obiceiurile de călătorie, în așa fel încât toată lumea să fie mulțumită.
Iată câteva întrebări cu răspunsuri clare, care să îți fie de ajutor:
Unde stăm?
Este destul de clar că organizarea se modifică în cazul unei călătorii alături de copii, fie ea lungă sau în apropiere. Pe bancheta din spatele mașinii apare, cu siguranță, un scaun auto copii.
Pentru a avea grijă de cel mic, în mașină se mai află, de regulă, încă o persoană, pe lângă șofer. Aceasta stă, de obicei, pe bancheta din spate alături de copil și este pe fază la nevoile acestuia.
În funcție de fiecare persoană, răul de mișcare (dacă exista înainte) poate sau nu să dispară, așa că este bine să luăm în considerare și acest aspect.
Ce facem?
Bebelușii și copiii sunt extrem de diferiți, astfel că reacțiile lor la drumul cu mașina sunt, de asemenea, diferite. Unii pot să doarmă mai tot drumul, ceilalți stau cu ochii pironiți la drum sau la plafon și mai sunt și cei care nu prea simpatizează plecările, fie pentru că le este modificat mediul, fie că au rău de mișcare.
Pentru fiecare dintre aceste situații avem soluții. Dacă atunci când cei mici dorm nu avem prea multe de făcut, decât să ne bucurăm de călătorie și de muzica preferată (dacă tot dorm, nu vom avea reclamații), când vine vorba de admirat ce vedem pe geam, cei mici au curiozități care mai de care mai năstrușnice. Important este să fim pregătiți pentru o sesiune de întrebări neașteptate.
În ce privește copiii mai sensibili la răul de mișcare, este indicat să avem, pentru început, grijă la alimentație, dar și la direcția în care privește copilul pe parcursul călătoriei. Cei mai mulți spun că privitul direct în față este de mare ajutor, iar asta se poate face cu succes și de pe bancheta din spate.
Ce ascultăm?
La capitolul playlist, s-ar putea, de asemenea, să apară modificări. Locul hiturilor și al pieselor ritmate care se împacă perfect cu sonorizarea va fi luat de cântecelele pentru copii. Acestea au stilul lor și prind bine încă de la bebelușii cei mai mici. De altfel, ele îndeplinesc funcția de educare, astfel că atenția micilor pasageri este captată în totalitate.
Acest gen de fundal sonor poate avea beneficii și pentru adulți, care se mai relaxează în acest context și își dau seama că simpaticele cântece sunt destul de ușor de reținut.
Aer condiționat?
O discuție complicată, mai ales în sezon estival, este cea referitoare la folosirea aerului condiționat în mașină, când plecăm la drum cu cel mic. În situația aceasta, cuvântul potrivit este „echilibru”.
Așa cum evidențiază toate cercetările, este extrem de importantă îmbrăcămintea celui mic, dar și monitorizarea lui. Temperatura se poate modifica foarte repede și părintele își poate da seama astfel dacă cel mic este supraîncălzit. Evident, ventilația directă către cel mic, precum și diferențele prea mari de temperatură dintre exterior și mașină (care pot cauza șoc termic) nu fac decât să înrăutățească situația.
Umbră, răcoare confortabilă, nu exagerată, precum și monitorizarea sunt de luat în considerare. Evident, drumurile lungi sunt și obositoare, deci este indicată câte o pauză sau împărțirea traseului în mai multe etape.
Locul 1 la condus preventiv?
Indiferent că șoferul nostru dintotdeauna este și șoferul nostru preferat, atunci când are un copil în mașină, acesta are tendința de a se transforma în cel mai prevăzător, atent, calculat și delicat șofer dintre toți. Manevrele care ne cresc adrenalina dispar, iar situațiile neprevăzute sunt evitate prin intermediul unei viteze care permite reacții confortabile pentru toți pasagerii.
Schimbările sunt majore și la capitolul acesta atunci când sunt și copii implicați. În funcție de vârsta acestora, siguranța trebuie să se îmbine cu distracția, în așa fel încât toată lumea să ajungă la destinație calmă, zâmbitoare și, eventual, odihnită. Nimănui nu îi face bine să se streseze pe drum, așa că adulții ar trebui să aibă cu ei rezerve de răbdare, jucării, hrană și iar răbdare. Drumuri bune!
Sursa foto: Shutterstock