Icoanele din iconostasul de acasă sunt așezate în felul în care sunt așezate în biserică, iar proprietarii pot alege în funcție de gustul și nevoile lor ce icoane și unde să le așeze. Biserica permite icoanelor să decoreze orice cameră din casa familiei creștine, iar imediat după camera de zi și camera de zi se află camera copiilor, dormitorul și bucătăria. Oamenii pot cumpăra icoane ale sfinților ale căror nume poartă sau ale altor sfinți care doresc să le patroneze.
Una dintre cele mai venerate icoane este Icoana Miraculoasă a Maicii Domnului sau a sfinților și a îngerilor, care patronează anumite evenimente din viața umană sau se protejează de forțele malefice. Pentru vindecarea recentă, creștinii venerează icoane cu imaginea Maicii Domnului „Skoroposlushnitsa” sau „Bucuria pentru toți cei care plâng”. Oamenii care au pierdut recent o persoană foarte apropiată își găsesc alinarea în icoane cu imaginea sfântului mucenic Trifon. Nu trebuie uitat că la altar în casă se adaugă o cruce sau o crucificare.
De foarte multe ori credincioșii pun o cruce peste ușă în casă. Acesta este, de asemenea, o modalitate bună de a exprima credința în Dumnezeu, dar ce este important atât pentru icoane cât și pentru cruci este că acestea sunt sfințite înainte de a fi așezate în casa unei biserici ortodoxe răsăritene, unde sunt stropite cu apă sfințită.
Fotografiile sfinților sunt oferite în magazinele bisericești de specialitate și, uneori, oamenii, neștiind că acest lucru este greșit, conform canonului ortodox, le cumpără și le așază lângă icoane reale, iluminate. Oamenii merg chiar mai departe în amăgiri, crezând că, din moment ce fotografia reproduce mai bine imaginea sfinților, este chiar mai precisă decât icoanele tradiționale pe pânză sau lemn. Bisericii nu îi deranjează oamenii care cumpără calendare bisericești sau alte poze cu sfinți din aceste magazine pentru a le pune în case, dar nu pot înlocui icoana și nu se poate ruga în fața lor. A te ruga în fața unei fotografii înseamnă, în esență, a te închina unei persoane, deși aduce multe virtuți, iar rugăciunea către Dumnezeu se spune doar în fața unei icoane
Conform învățăturii teologice, deși icoanele sunt dedicate lui Dumnezeu și sunt de natură spirituală până când sunt sfințite, ele sunt doar o creație a omului.
Respectul pe care credincioșii îl simt pentru icoane seamănă cu o emoție sentimentul pe care mulți oameni îl simt pentru alte imagini folosite în închinare. Multe religii, altele decât creștinismul, au, de asemenea, astfel de opinii și sentimente cu privire la imaginile zeilor lor.
Sursă: atelier-de-icoane.ro