Participarea la un curs SSM este foarte importantă pentru toate persoanele care doresc să adopte această meserie, pentru cele care nu doresc să se deplaseze până la un centru de calificare în acest sens însă doresc să deţină o diplomă acreditată şi celor care doresc dezvoltare personală.
Cursurile SSM ajuta persoanele care au nevoie de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în munca deoarece le oferă cadrul legislativ general referitor la sănătatea şi securitatea în muncă, le oferă conceptele de bază referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi noţiuni despre riscurile generale şi prevenirea lor în sectorul corespunzător activităţii unităţii. Tot aceste cursuri oferă informaţii despre oferirea primului ajutor.
Cât durează un curs SSM şi ce avantaje aduce?
Un curs SSM durează 40 de ore, se face online, cu înscriere pe o pagină specializată în acest sens, în urma căruia persoanele interesate vor primi informaţii legate de platforma cursului şi descărcarea informaţiilor. Concret, cursanţii se vor testa tot online şi vor fi declaraţi imediat admişi sau respinşi.
Diploma va fi trimisă online imediat după absolvire în format electronic şi fizic la 15 zile după, ceea ce înseamnă că după aceea cursanţii se vor declara apţi să funcţioneze în acest domeniu.
Cele mai citite articole
Cum se face instructajul SSM?
La întrebarea “cum se face instructajul SSM?”, răspunsul este unul cât se poate de simplu. Instruirea în Securitate şi sănătate în muncă sau în protecţia muncii reprezintă toate măsurile organizatorice care constituie formă de instruire legiferată la nivelul angajatorilor cu scopul de a asigura angajaţilor cunoştinţele necesare pentru a apăra sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi psihică a lucrătorilor şi a altor persoane care participă la procesul de muncă, în urma căruia îşi vor putea desfăşura munca în cele mai bune condiţii.
Aceste măsuri şi acest instructaj au ca şi principal scop formarea deprinderilor de securiatet la locul de muncă, dar şi însuşirea cunoştinţelor în acest domeniu şi cunoaşterea riscurilor activităţii profesionale. Instruirea SSm cuprinde toate modalităţile de prevenire şi de protecţie la locul de muncă, la postul de lucru sau pentru funcţia exercitată.
Angajatorii din România sunt obligaţi prin lege să asigure lucrătorilor din subordine condiţii de muncă corespunzătoare, precum şi protecţia lor de accidentele şi de bolile profesionale.
Instruirea lucrătorilor se face la nivelul unităţii sau întreprinderii şi în timpul programului de lucru al angajaţilor, ţinându-se cont de normă de lucru. Aceste prevederi se adresează atât lucrătorilor proaspăt angajaţi, cât şi celor care sunt în stagiu de practică sau în perioada de ucenicie, dar şi celorlalţi participanţi la muncă, permanenţi şi temporari.
Instructajul SSM se face în trei faze importante conform legii şi anume:
- faza introductiv0-generală în care se informează angajaţii referitor la activităţile specfice întreprinderii sau unităţii;
- faza instruirii la locul de muncă, în care se prezintă riscurile de sănătate şi securitate la muncă, precum şi prevederile de protecţie în acest sens;
- faza de instruire periodică, la un interval de maxim 6 luni care prevede reîmprospătarea şi actualizarea cunoştinţelor angajaţilor în domeniul SSM.