Află în continuare:
- De ce este important pentru copii să joace?
- Diferențele care există între joaca în grup, jocul solitar și jocul copilului cu adulții
Este important ca părinții să recunoască influența jocului, ca și a diferitelor tipuri de jucării asupra dezvoltării holistice a copiilor, pentru a integra așa cum merită în procesul educațional.
- Jocul face parte din rutina oricărui copil
Deși copiii noștri au rutina din ce în ce mai ocupată de activități extracurriculare, cum ar fi cursurile de limbi străine, sportul, cursuri de muzică, timpul pentru joacă nu trebuie lăsat niciodată deoparte.
În toate colțurile lumii, copiii au dreptul principal la joacă. Atunci când structura socială în care trăiește nu permite aceste activități ludice, copilul poate suferi consecințe psihologice și sociale în viitor.
Prin jucării și jocuri, copiii sunt capabili să își exploreze creativitatea, să și-o dezvolte accelerat, precum și aspectele cognitive, sociale și motorii. În plus, actul de a te juca (la orice vârstă!) contribuie la descoperirea lumii și este un impuls puternic pentru stimularea imaginației și fanteziei.
Din interacțiunea cu ceilalți și chiar și cu el însuși în joc, copilul își poate verifica și pune în aplicare bagajul de cunoștințe pe care deja îl are, poate analiza elementele ce compun realitatea lup imediată și își poate perfecționa încrederea în sine, autonomia și gândirea.
- Joaca este văzută ca o oportunitate de dezvoltare
Jocul este văzut de către profesioniștii ce lucrează în domeniile pedagogiei și psihologiei ca o modalitate prin care copiii își pot spori dezvoltarea mentală și socială.
Când un copil se joacă, el se comportă la fel de matur cum este de așteptat pentru vârsta sa, deoarece această activitate îl ajută să se expună convențiilor culturale deja asimilate în primii ani de viață, dar și să-și exploreze imaginația pentru a depăși posibilele limitări impuse de lumea reală. Tot prin joc, copilul se exprimă atunci când este fericit, anxios sau pur și simplu îi este frică.
Există în magazinele online de la jucării pentru bebeluși, până la jucării pentru copii care vor intra curînd în adolescență.
Este deja stabilit în urma multiplelor studii efectuate, copiii din diferite culturi se joacă în moduri diferite, deoarece influența socială pe care aceștia o primesc de la părinți, prieteni și societate reflectă direct acest mod de a se comporta.
Prin urmare, regulile pentru aceeași activitate pot fi diferite în diferite zone ale lumii, va chiar și în regiuni diferite din aceeași țări, în zonele rurale față de cele urbane.
În timp ce pentru un copil dintr-o anumită zonă un joc specific, să zicem șahul ori scrabble-ul, este o activitate 100% distractivă, pentru altul din altă țară poate fi un joc educativ, iar în țara unde a fost creat jocul poate ca să fie un sport de strategie și raționament. Aceste mici diferențe sunt date de diversele influențe culturale ale fiecărei societăți în modul de utilizare a jocului respectiv.
- Cum influențează tipul jocului dezvoltarea copilului
Cele mai citite articole
Jocul este un mod de a încuraja copiii să se raporteze la lumea reală într-un mod diferit și mai matur. Prin urmare, atunci când se joacă, sunt capabili să se aplice, în practică, situațiile culturale și sociale pe care le învață zilnic.
Importanța jocului pentru copil este mai degrabă îndreptată către experiența pe care o are cu activitatea de joacă. Prin urmare, este greșit să spunem că copiii care se joacă cu figuri de război vor deveni mai violenți decât aceia care joacă fotbal. În concret, totul va depinde de modul în care se desfășoară joaca propriu-zisă. Mediul extrem de mult influențează calitățile jocului mult mai mult decât tipul de jucărie pe care o folosește copilul tău.
- Diferite jucării, stimuli diferiți
Jucăriile diverse reprezintă oportunități de a crește stimularea dezvoltării copilului. De aceea, ele pot fi atât de diferite în țări din diferite culturi, precum și activități legate de distracția copiilor din fiecare colț al lumii.
Modul în care copilul folosește a anumită jucărie pentru a-i stimula dezvoltarea va putea să-și dezvolte diferite abilități sociale, psihice și fizice, ceea ce înseamnă că acei copii din diferite colțuri ale lumii pot avea caracteristici atât de diferite.
În timp ce în America de Sud este deja foarte obișnuit ca să vezi copii cu abilități fizice foarte dezvoltate (datorită jocului cu mingea și a altor obiecte care stimulează mișcarea), în țările asiatice este mai ușor să găsești copii cu gândire rapidă și concentrare care au obiceiul de a se juca cu puzzle-uri, șah, go, de la o vârstă fragedă).
Alegerea jucăriei și tipului de activitate pot influența puternic dezvoltarea diferitelor caracteristici pentru copiii din întreaga lume, dar asta nu face ca un tip de activitate să fie mai important decât celălalt: aceștia pur și simplu au profiluri și țeluri diferite.
- Jocurile de grup, importante pentru integrarea viitoare a copilului în societate
Obiceiul de a se juca într-un grup de copii sau singur poate, de asemenea, influența direct dezvoltarea complexă a copilului.
Jocul cu alți copii necesită o capacitate enormă de a ști să improvizeze și să genereze alte și alte idei, să-și pună din greu imaginația la lucru. Copiii care se joacă în grup schimbă mai multe experiențe culturale și sociale între ei decât aceia care se distrează singuri din variate motive. În plus, ei învață să împartă mai bine același spațiu și aceleași obiective, să fie generoși, empatici.
De aceea, jocul în grup este atât de important și atât de bine valorizat în întreaga lume, pentru ca prin intermediul acestor activități ludice copiii pot ca să își creeze legături mai bune cu prietenii și ceilalți oameni de diferite vârste.
- Importanța participării părinților la joaca celor mici
De asemenea, este deja obișnuit să observăm, în diferite culturi, participarea părinților la jocurile copiilor. Mai ales în perioada pandemiei de coronavirus acest comportament s-a accentuat cu mult.
Să te joci cu un adult este pentru un micuț o experiență foarte diferită decât aceea de a te juca împreună cu alți copii. În acest caz, adultul (părinte, bunic) este un model al atitudinilor care vor fi apreciate de copil și imitate, precum și un mediator al activității, stimulând noi soluții și alternative pentru unele provocări mai complexe propuse de acesta.
Jocul cu părinții este, de asemenea, un mod de a întări legăturile afective ale relației de familie, deoarece este o demonstrație concretă de dragoste de ambele părți.