Mulți dintre noi am fi putut crede că omenirea folosește atât de multă energie produsă în centralele electrice pe gaz și cărbune pe motiv că această energie este mai ieftină. Deși a fost cândva adevărat, acum, explozia prețurilor gazelor și electricității ne demonstrează că ar trebui să ne îndreptăm atenția asupra energiei solare și energiei eoliene.
Când vine vorba de costul energiei produse în centrale electrice, acesta este cu mult mai mare decât energia solară și eoliană, care sunt acum cele mai ieftine surse – costă mai puțin decât gazul, energia geotermală, cărbunele sau energia nucleară.
Energia solară, în special, s-a ieftinit într-un ritm vertiginos. Înainte cu 10 ani, era cea mai costisitoare opțiune pentru dezvoltarea unei noi forme de energie. De atunci, costurile energiei solare au scăzut cu 90%, conform datelor prezentate, la finalul anului 2021, într-un raport referitor la costul energiei, publicat de Our World in Data. Cel mai probabil, la momentul actual, costul energiei solare a scăzut și mai mult de 90% ținând cont de noile scumpiri ale gazului și electricității.
Rețelele solare la scară de utilitate sunt acum opțiunea cea mai accesibilă de construit și de exploatat.
Energia eoliană a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă – costurile totale ale noilor parcuri eoliene au scăzut cu 71% în ultimul deceniu.
Povestea din spatele scăderii costurilor
Energia solară a devenit ieftină din cauza forțelor numite curbe de învățare și cicluri virtuoase. Înainte, valorificarea puterii soarelui era atât de costisitoare încât era folosită doar pentru sateliți. În 1956, de exemplu, costul unui watt de capacitate solară era de 1.825 dolari. În 2021, energia solară la scară de utilitate putea costa până la 0,70 dolari per watt.
Cererea inițială de sateliți a alimentat un așa-numit „ciclu virtuos”. Cu cât s-au produs mai multe panouri pentru sateliți, cu atât prețul acestora a scăzut mai mult și au fost mai mult adoptate pentru alte scopuri de nișă.
Pe măsură ce costul a scăzut în continuare din cauza îmbunătățirilor tehnologice și a creșterii economiilor de scară, energia solară a putut debuta în cele din urmă ca o sursă de energie viabilă pentru uz general.
Din 1976, dublarea capacității solare a dus la o scădere medie de 20,2% a prețului panourilor solare.
Combustibilii fosili, în comparație cu energia solară, nu pot ține pasul cu acest ritm. Acest lucru se datorează faptului că centralele pe bază de energie fosilă trebuie să cumpere combustibili extrași pentru a funcționa. În centralele pe cărbune, furnizarea cărbunelui reprezintă aproximativ 40 la sută din totalul cheltuielilor. Soarele și vântul sunt gratuite, ceea ce permite scăderea bruscă a costurilor de utilizare a energiei lor pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește și industria se dezvoltă.
În SUA, de exemplu, guvernul a investit sume serioase de bani în dezvoltarea tehnologiei fotovoltaice moderne în stadiile incipiente ale ceea ce se consideră a fi curba prețurilor. Astfel, s-a îmbunătățit drastic eficiența modulelor solare, atât în ceea ce privește capacitatea de a le produce, cât și în ceea ce privește cantitatea de energie solară ce poate fi obținută.