Diversificarea este un proces important pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului in primul an de viata si este diferita pentru fiecare mama si copil. Dieta potrivita pentru copil este cea care asigura cantitatea necesara de substante nutritive pentru o dezvoltare fizica, mentala si somatica eficienta.
De la varsta de 4 luni, se pot introduce si cerealele, care sunt o sursa de energie. Cerealele pentru bebelusi respecta specificatiile stricte si se adapteaza la dezvoltarea celui mic. Cele destinate sugarilor sunt supuse unui tratament tehnologic care permite o dispersie usoara in lapte, precum si o digestie mai buna – capacitatea pancreasului de a digera amidonul este redusa in continuare la sugarii de cateva luni.
Debutul diversificarii nu este recomandat la mai putin de 4 luni, deoarece exista riscul inecarii cu alimentele, deoarece bebelusul nu si-a format inca o inghitire normala si sistemul digestiv nu este pregatit sa absoarba si sa dizolve alimentele solide. Dupa 4 luni, insa, bebelusul poate manca alimente solide si semisolide, asa ca este momentul introducerii cerealelor speciale imbogatite cu fier, combinate cu lapte matern sau cu formule de lapte praf Humana utilizate in mod obisnuit.
Medicii pediatri recomanda aceasta combinatie de doua ori pe zi, dar folosind initial o cantitate mica de cereale, 1-2 lingurite. Odata ce bebelusul se invata cu noul gust si este capabil sa-si controleze propria inghitire, se poate creste cantitatea.
Cerealele asigura aportul zilnic necesar de energie si substante nutritive si sunt adaptate varstei, deci nu contin gluten sau zahar. De asemenea, contin cantitatea optima de calciu, fier si vitamina D fara conservanti si coloranti.
Acum se pot include fructe si legume in dieta zilnica. Nutritionistii recomanda introducerea legumelor inaintea fructelor, deoarece considera ca micutul nu le-ar aprecia gustul la fel de mult.
In aceasta perioada este necesar un aport crescut de carbohidrati, astfel incat fructele, legumele si cerealele nu ar trebui sa lipseasca din dieta. Consumul de lapte va scadea treptat pe masura ce se introduc mai multe alimente solide in dieta.
Meiul si quinoa, alimente minune pentru bebelusi
Meiul decojit contine fibre, vitamina B, proteine si minerale. Nu contine gluten si nu provoaca formarea acidului stomacal in timpul digestiei, deoarece este foarte usor de digerat. Cantitatea mare de siliciu si magneziu ofera meiului capacitatea de a proteja tesuturile pentru o piele, buze, par si unghii sanatoase.
Meiul contine, de asemenea, acid folic, de care bebelusii au nevoie, deoarece in cazul lor noile celule sunt produse mai repede. Meiul poate fi introdus in dieta copiilor de la 6 la 8 luni si poate fi adesea o alternativa mai sanatoasa la orez sau piure de cartofi.
Quinoa este considerata un superaliment extrem de util pentru bebelusi. Contine calciu, fosfor, magneziu, vitaminele E si B, fibre si fier. Nu contine gluten, deci este potrivita pentru copii si adulti cu intoleranta la gluten. Quinoa are, de asemenea, un continut de proteine mai mare decat orice alta cereala si contine toti aminoacizii esentiali.
Pentru a preveni orice risc de alergie, este important ca parintii sa ofere la inceput bebelusului cereale fara gluten.