Emfizemul pulmonar vine adesea însoțit de bronșită cronică, alcătuind împreună boala pulmonară obstructivă cronică. Nu există momentan un remediu permanent, însă boala poate fi ținută sub control prin diverse tratamente medicale. Descoperă din articolul nostru tot ce ai nevoie să știi despre emfizemul pulmonar și metodele prin care simptomele pot fi ameliorate.
Ce este emfizemul pulmonar?
Deși cauzele și tratamentul emfizemului pulmonar pot să difere în funcție de persoană, în general, fumătorii sunt cei mai predispuși să dezvolte această afecțiune. Expunerea la substanțe chimice sau iritante precum bumbacul neprelucrat sau fragmentele de piatră sunt alte cauze posibile pentru declanșarea acestei afecțiuni.
Emfizemul pulmonar are drept consecință blocarea căilor respiratorii prin pierderea elasticității alveolelor pulmonare. Plămânii ajung să fie privați de oxigen, iar printre cele mai des întâlnite simptome ale bolii se enumeră dispneea (greutate în respirație) la efort și tusea persistentă.
Există două tipuri de emfizem pulmonar: acut și cronic. În primul caz, există șanse de vindecare în urma tratamentului prescris de un medic specialist. Acesta apare de cele mai multe ori în cazul crizelor de astm. Boala se poate croniciza dacă tratamentul corespunzător nu este administrat la timp, iar în acest caz, bronhiile sunt obstrucționate. Cel mai adesea apare în cazul fumătorilor cu vârsta de peste 50 de ani.
Care sunt simptomele emfizemului pulmonar?
Printre primele simptome se enumeră tusea și senzația lipsei de aer, în special atunci când persoana este supusă la efort fizic. Boala evoluează lent, iar între timp pot apărea noi simptome precum: tuse cu expectorație, infecții pulmonare recurente, scădere în greutate, oboseală cronică, dureri de cap, aritmii, învinețirea buzelor din cauza lipsei de oxigen și stări de anxietate sau depresie.
Cele mai citite articole
Pentru a stabili corect diagnosticul, este nevoie de un consult de specialitate, deoarece aceste simptome se pot regăsi și în cazul altor afecțiuni pulmonare. Printre posibilele complicații ce pot apărea în cazul emfizemului pulmonar acut sau cronic se află și riscul de insuficiență cardiacă din cauza creșterii presiunii în circulația pulmonară.
Investigațiile ce pot fi recomandate de medic pentru a putea diagnostica această afecțiune sunt următoarele: radiografie pulmonară, spirometrie, tomografie computerizată de înaltă rezoluție sau analiza gazelor din sângele arterial. În cadrul unei consultații mai sunt luate în calcul și lucruri precum istoricul medical și familial.
În cazul radiografiei, semnele emfizemului pulmonar pot arăta astfel: transparența mărită a plămânilor, mărirea spațiului intercostal, aplatizarea diafragmei și reducerea mișcărilor respiratorii.
Cum se poate trata emfizemul pulmonar?
Deși această afecțiune este de obicei ireversibilă, există anumite recomandări pentru schimbarea stilului de viață de care pacientul trebuie să țină cont. Printre acestea se enumeră: renunțarea la fumat, exercițiile fizice regulate, adaptarea unei diete echilibrate, hidratarea corespunzătoare și utilizarea unor tehnici de respirație pentru recuperarea pulmonară.
O altă formă de menținere sub control a emfizemului pulmonar o reprezintă utilizarea inhalatoarelor care ajută la pătrunderea oxigenului în țesuturi. Tratamentul prescris de medic poate conține și remedii naturiste pentru tratarea afecțiunilor respiratorii sau medicamente ce au rolul de a ameliora simptomele și a încetini progresul bolii.
Informațiile pe care ți le-am oferit sunt strict orientative și nu pot înlocui un consult de specialitate. Dacă depistezi anumite simptome pe care le-am menționat, programează-te pentru un consult de specialitate în cel mai scurt timp.