Anvelopele de vară Michelin sunt recunoscute pentru performanța lor superioară, fiind fabricate din materiale de înaltă calitate, ce asigură beneficii uimitoare pe carosabil în condiții specifice sezonului cald: aderență impresionantă, rezistență la uzură crescută și eficiență energetică superioară, de impact asupra costului de utilizare.Însă nu doar calitatea anvelopelor de vară cu care este echipată mașina ta generează pe termen lung toate aceste beneficii, ci și întreținerea acestora. Dacă vrei să știi cum trebuie întreținute corect anvelopele Michelin pentru sezonul cu vreme caniculară, te afli în locul potrivit. Informează-te corect și aplică apoi recomandările specialiștilor!
Inspectarea periodică a anvelopelor de vară
Verificarea regulată a anvelopelor este esențială pentru siguranța și eficiența vehiculului. În primul rând, identificarea semnelor de uzură este crucială. Este important să descoperi la timp pietricele sau alte obiecte străine blocate în anvelope, crăpături sau tăieturi pe suprafața lor. Verificarea lunară a anvelopelor poate prelungi durata de viață a acestora.
Un alt aspect important este verificarea presiunii în anvelope. Presiunea necorespunzătoare poate duce la o uzură mai rapidă sau poate afecta manevrabilitatea vehiculului. Citește recomandările producătorului din manualul tehnic al mașinii, pentru a ști care sunt valorile optime recomandate. Utilizează un manometru și verifică presiunea fiecărei roți, realizând apoi ajustările necesare. Repetă la două săptămâni acest proces și înaintea fiecărui drum lung.
Examinează banda de rulare a anvelopei, pentru că dacă este extrem de uzată, va reduce aderența anvelopei. Se dezvoltă astfel un risc mai mare de acvaplanare, pe drumuri acoperite cu o peliculă fină de apă. Aplică aceleași recomandări și în cazul unor anvelope de iarna Michelin 195-65-r15, sau al oricărui alt model din portofoliul acestui producător de anvelope.
Rotația anvelopelor și efectuarea geometriei roților
Rotația anvelopelor este o etapă deosebit de importantă din planul de întreținere a unui set Michelin, în timpul lunilor de vară. Acest proces asigură o uzură uniformă pe întreaga suprafața a unei anvelope, prelungind astfel durata de viață a acesteia și contribuind la menținerea unui nivel optim al manevrabilității pe șosele.
Cele mai citite articole
Rotația anvelopelor ar trebui repetată la fiecare 10.000 – 12.000 de kilometri sau în cazul în care se văd semne vizibile de uzură neuniformă. Procesul implică schimbarea locului anvelopelor de pe axa față cu cele de pe axa spate și invers, sau în zig-zag, conform recomandărilor oferite de producător.
Geometria roților (geometria direcției) reprezintă alinierea corectă a roților, prin raportare la direcția de mers, dar și a unei roți față de cealaltă. Procesul este important nu doar din punct de vedere al întreținerii unor anvelope de vară Michelin, ci și pentru o rulare controlată și confortabilă a mașinii de-a lungul sezonului cald.
Geometria roților este un proces de întreținere anvelope auto diferit de cel al rotației. Utilizând tehnologii speciale, mecanicii din cadrul unui service auto autorizat efectuează un proces complet de analiză și aliniere, ajustând valorile a 4 unghiuri diferite: (1) de cădere; (2) de convergenţă; (3) de fugă; (4) de înclinaţie transversală a axei pivotului.
Depozitarea corectă a unor anvelopele de vară Michelin
Odată cu instalarea sezonului rece, depozitarea corectă a anvelopelor de vară este esențială pentru menținerea calității și durabilității acestora. Înainte de a depozita anvelopele, este important să le cureți în mod corespunzător. Potrivit Michelin, curățarea adecvată presupune îndepărtarea oricărui tip de reziduu (praf, murdărie, alte tipuri de contaminant) care ar putea afecta materialul anvelopei.
Depozitarea anvelopelor în condiții adecvate este, de asemenea, importantă. Întregul set trebuie depozitat într-un mediu răcoros, uscat și întunecat, pentru a se preveni deteriorarea cauzată de expunerea la căldură sau lumina soarelui. De asemenea, este recomandat să fie depozitate departe de substanțe chimice sau obiecte ascuțite.
În timpul depozitării, anvelopele ar trebui să fie protejate corespunzător. Sacii speciali pot fi utilizați pentru a spori nivelul de siguranță, pe întreaga durată a unei depozitări. Este important să nu ții depozitate anvelopele una peste cealaltă, în poziție culcată, pentru că se pot deforma. Dacă spațiul îți permite, poziționează-le în picioare, pe o suprafață stabilă.
Înainte de a reinstala anvelopele de vară, este esențial să le inspectezi pentru a te asigura că nu prezintă semne de deteriorare, cum ar fi fisurile sau umflăturile. De asemenea, este important să verifici presiunea anvelopelor și să le umfli conform specificațiilor producătorului.
Îngrijirea corespunzătoare a unor anvelope Michelin de vară extinde durata de viață a acestora. În plus, monitorizarea constantă a semnelor de uzură, menținerea presiunii adecvate, alinierea optimă și depozitarea corespunzătoare a acestora în sezonul rece sunt aspecte de bază pentru maximizarea performanței garantate de producător.