În perioada adolescenței, aproape toți oamenii își doresc să obțină permisul de conducere. Acest lucru poate avea ca motiv lipsa infrastructurii corespunzătoare, a mijloacelor de transport în comun în orașul în care locuiești, comoditatea, necesitatea la un eventual loc de muncă sau pasiunea pentru autovehicule.
Lucruri pe care trebuie sa le ai în vedere pentru a putea circula legal pe drumurile publice:
1. Asigură-te că ai documentele necesare valabile
Pe lângă cartea de identitate a vehiculului, numită și CIV, care atestă că tu sau o persoană din familia ta este proprietarul autoturismului și prezintă o serie de informații despre acesta, este nevoie să ai asupra ta când circuli pe drumurile publice o serie de documente. În primul rând, pe lângă buletin si permis de conducere valabile, ai nevoie de certificatul de înmatriculare al mașinii, supranumit și talon, pe care se înscrie data efectuării ultimei inspectii tehnice periodice, ce atestă că autovehiculul tău este în stare bună de funcționare și se efectuează periodic, o dată la 2 ani sau la 1 an. Un document la fel de important este polița RCA pentru autoturisme, care îți asigură mașina în cazul unui eveniment neplăcut în trafic sau a unor fenomene naturale. Pe site-ul asirom.ro, poți găsi multiple oferte avantajoase pentru asigurarea vehiculului tău, document fără de care nu poți circula pe drumurile publice.
2. Întreține-ți corespunzător autoturismul
Să conduci un autovehicul este o activitate plăcută, însă orice mașină trebuie întreținută corespunzător pentru a circula în condițiile legii și a te putea bucura pe deplin de aceasta. Dacă autoturismul tău este nou și încă se află în garanție, trebuie să mergi la un service autorizat unde să îți efectuezi revizia anuală. De asemenea, în cartea de service a mașinii poți găsi atât principalele verificări care se efectuează pentru funcționarea bună a autovehicului, cât și intervalele de timp sau kilometri la care este recomandat sa schimbi diferite piese precum: bujiile, distribuția, amortizoarele, ambreiajul, plăcuțele sau discurile de frână. Există anumite normative care nu îți permit circulația pe drumurile publice dacă sistemele de siguranță precum cel de direcție, de frânare sau de suspensie nu sunt corespunzătoare, așa că trebuie să fii foarte atent.
3. Nu folosi lucruri neomologate
Cele mai citite articole
Există foarte multe persoane pasionate de mașini, acest lucru conducând uneori la dorința ca propria mașină să arate mai bine, să sune mai bine sau să fie mai puternică. Dacă și tu te numeri printre acestea, ai foarte mare grijă la legalitatea așa zisei îmbunătățiri a autovehicului, care te poate lăsa fără talon sau chiar fără permis de conducere. Principala modificare la care apelează mai ales tinerii sunt geamurile fumurii. Acestea sunt legale doar pe geamurile din spate și lunetă, însă doar cu un certificat de omologare. Un alt lucru foarte important este că anvelopele trebuie alese în funcție de tipurile trecute în CIV-ul autoturismului. De asemenea, este interzisă orice modificare adusă sistemului de evacuare, de alimentare cu aer, cu alimentare sau chiar a sistemului de iluminare și semnalizare.
Așadar, conducerea unei mașini este un lucru relaxant, însă care implică o responsabilitate foarte mare, deoarece trebuie să îți asiguri atât ție, cât și celorlalți pasageri mereu toate condițiile legale pentru a fi în siguranță.
Sursa foto: pexels.com