Cu toții ne-am întrebat, cel puțin o data, dacă merită să ne deschidem propria firmă. De regula, lipsa de informare ne determină să amânăm sau chiar să evităm acest pas, in schimbul siguranței aparente a unui job.
Deschiderea propriei firme nu trebuie asociată strict cu încercarea de a construi o companie cu implicații și responsabilități majore, ci mai degrabă a preluării controlului asupra viitorului tău financiar, prin explorarea oportunităților fiscale ale persoanelor juridice. Dacă ești interesat de acest subiect, rândurile de mai jos te pot ajuta în luarea deciziei de a deveni sau nu o persoana juridica.
Iată care sunt cele mai importante 3 avantaje ale unei persoane juridice
- Flexibilitate în activitatea antreprenorială
Indiferent de obiectivele tale în calitate de prestator, administrarea unei firme conform nevoilor tale antreprenoriale, este un proces flexibil.
Este important sa stabilești activitatea principala a noii firme, prin stabilirea codului CAEN relevant activității pe care o desfășori. În baza acestuia, se va emite certificatul de înregistrare fiscală, care atestă dreptul tău de a-ti desfășura activitatea în norme legale. Firma poate suferi multe schimbări de-a lungul timpului – de la adăugarea mai multor asociați, cedarea părților unui asociat, adăugarea sau activarea unor coduri noi de activitate, toate fiind posibile din punct de vedere legal. Registrul Comerțului permite o astfel de flexibilitate. Cu alte cuvinte, nu este nevoie sa deschizi o nouă firmă de fiecare dată când traiectoria business-ului tău se schimbă. Poți adapta firma existentă.
- Optimizarea cheltuielilor tale lunare
Un beneficiu real al unei persoane juridice îl reprezintă deducerea tuturor cheltuieli relevante activității firmei. Orice firmă are cheltuieli. Acestea determină cât de profitabilă este firma ta. Cu cât ai mai multe cheltuieli declarate, cu atât ai mai puține îndatoriri către stat.
Dacă ai nevoie de anumite tipuri de echipamente pentru activitatea ta,de la echipamente industriale, până la laptopul folosit zilnic, toate constituie cheltuieli pentru firma ta. În acest mod, poți scădea din taxele datorate către stat.
Cele mai citite articole
Dacă planuiesti să îți schimbi autoturismul și îl vei folosi atât în interes personal, cât și în interesul activității tale, vei putea deduce multe costuri aferente întreținerii acelui automobil. Din același motiv, optarea pentru servicii de leasing operațional pentru însăși achiziționarea autoturismului, poate fi mult mai rentabilă pentru o persoana juridică. De asemenea, companiile de leasing au pachete contractuale competitive pentru persoane juridice, așa cum poți vedea pe site-ul celor de la Businesslease.com.
- Control asupra serviciilor oferite
Spre deosebire de un job, unde angajatorul îți stabilește salariul, administrarea propriei firme îți redă control asupra serviciilor prestate.
Prin elaborarea unui contract de prestări servicii între firma ta și cea a beneficiarului, tu îți vei stabili costul per ora, per luna sau project based, în funcție de modalitatea prin care dorești sa fii remunerat pentru munca ta.
Poate fi o idee buna sa îți deschizi o firma si atunci cand ești angajat, în funcție de activitatea pe care o întreprinzi. Îi poți oferi o alternativă angajatorului tău, și anume să încheiați contractul de munca și să începeți o colaborare între firme. De cele mai multe ori, acesta se va bucura de propunerea ta de a prelua din responsabilitățile sale (precum plata taxelor la stat, asigurări medicale, protecția muncii), iar în felul acesta, poți solicitate o remunerare pe măsură.
Acesta fiind spuse, sperăm că am reușit să îți conturăm o idee despre principalele avantaje ale înființării unei entități juridice și că articolul nostru te va ajuta să iei mai ușor decizia potrivită pentru tine.
Sursa foto: Pexels.com