Dezvoltarea infrastructurii rutiere și urbanizarea au condus la creșterea traficului și a incidenței accidentelor auto [1]. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an aproximativ 1,3 milioane de oameni își pierd viața în accidente auto, în timp ce între 20 și 50 de milioane de oameni suferă traumatisme non-fatale. În multe dintre aceste cazuri, traumatismele conduc la dizabilitate [2]. Citește în continuare și află care sunt lucrurile la care este bine să fii atent dacă ai fost implicat într-un accident auto!
Simptomele nu apar întotdeauna imediat
Chiar dacă accidentul în care ai fost implicat nu ți-a cauzat un traumatism sever însoțit de simptome intense, este important să îți monitorizezi nivelul de sănătate în zilele următoare și să recunoști simptomele ce ar putea masca o problemă importantă. În timpul accidentului, în organism se eliberează o cantitate mare de adrenalină ce poate masca durerea sau alte simptome, dându-ți senzația că nu ești rănit. Totuși, semnele și simptomele contuziilor și ale traumatismelor coloanei vertebrale sau ale țesuturilor moi pot apărea numai după câteva ore sau chiar zile de la accident [3]. Ia legătura cu medicul dacă începi să ai următoarele manifestări:
- amețeală;
- Oooseală;
- intensificarea durerii;
- senzație de amorțeală sau furnicături la nivelul brațelor;
- rigiditate a gâtului [4].
Chiar și durerile ușoare pot ascunde afecțiuni mai importante
Orice durere care apare în urma unui accident trebuie luată în serios și evaluată de către un medic pentru a exclude probabilitatea existenței unor traumatisme severe ale structurilor interne. Durerile de cap pot semnala o contuzie, în timp ce durerile de gât sau de spate pot fi manifestări ale herniei de disc, ale unor fracturi sau ale compresiei unor nervi. Chiar dacă în trecut te-ai mai confruntat cu nevralgiile intercostale, apariția lor în urma unui traumatism ar trebui evaluată cât mai rapid de medic, indiferent de intensitatea durerii resimțite [3].
Accidentele auto pot fi o traumă emoțională
Indiferent dacă ai fost vinovat de producerea accidentului sau te afli în postura de victimă, accidentele auto pot fi cauza unui stres emoțional puternic. Uneori, persoanele implicate în accidente auto dezvoltă tulburări de stres post-traumatic, depresie sau anxietate sau se confruntă cu diverse schimbări ale somnului, dispoziției, memoriei sau ale comportamentului. Pentru a gestiona toate aceste traume emoționale ce pot rezulta în urma unui accident, poți apela cu încredere la ajutorul unui psihoterapeut [4].
În concluzie, accidentele auto provoacă din ce în ce mai multe victime. Chiar și în cazul persoanelor care supraviețuiesc acestor întâmplări nefericite, problemele de sănătate pot surveni și la câteva ore sau chiar zile după accident. Dacă ai trecut printr-un accident auto, monitorizează-ți cu atenție sănătatea fizică și psihică și nu ezita să apelezi la ajutorul unui specialist atunci când observi apariția sau intensificarea unui simptom!
Surse informative
- Singh, Ranjana, et al. “Pattern, Severity and Circumtances of Injuries Sustained in Road Traffic Accidents: A Tertiary Care Hospital-Based Study.” Indian Journal of Community Medicine, vol. 39, no. 1, 2014, p. 30., doi:10.4103/0970-0218.126353.
- “Road Traffic Injuries.” World Health Organization, 20 June 2022, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/road-traffic-injuries.
- “What to Expect Physically after a Car Accident.” Integrity Spine, 14 Aug. 2020, integrityspineortho.com/what-to-expect-physically-after-a-car-accident/.
- “Common Car Crash Injuries That Aren’t Obvious L Impact Medical.” Impact Medical Group, 19 Sept. 2022, www.impactmedicalgroup.com/2022/09/19/common-car-crash-injuries-that-arent-obvious/.