Faptul că ai făcut școala de șoferi și ai luat examenul pentru permisul auto înseamnă doar că ai învățat să manevrezi mașina. Experiența și reflexele se capătă cu timpul. Probabil știi deja că România se află printre țările cu cele mai multe accidente rutiere. Cauzele sunt multiple, de la drumurile proaste, mașinile cu probleme tehnice și până la șoferii și pietonii neatenți. De aceea este necesar să îți iei toate măsurile de precauție înainte de a pleca la drum și să pui în aplicare un set de reguli. Condusul defensiv îți poate salva viața.
Prima regulă: asigură-te că ai o mașină funcțională
Înainte de a pleca la drum, mai ales pe distanțe lungi, este esențial să te asiguri că ai o mașină complet funcțională. În afara vizitelor regulate la mecanic pentru revizii și reparații, mai este necesar să îți faci un obicei din a-ți verifica din când în când pneurile, frânele, sistemul de lumini, nivelul uleiului sau al lichidului de răcire. Nu uita nici de asigurarea RCA sau valabilitatea ITP-ului. Toate aceste măsuri de precauție îți vor garanta că ai o mașină complet funcțională care te va duce la destinație fără emoții. Sistemele de siguranță ale autoturismelor sunt tot mai evoluate, iar întreținerea corespunzătoare a mașinii îți poate salva viața în cazul unui accident.
A doua regulă: folosește întotdeauna centurile de siguranță
Centura de siguranță nu e necesară doar pentru a evita amenzile, așa cum cred unii, ci pentru a te proteja. S-o prinzi bine peste piept este primul reflex pe care trebuie să-l deprinzi atunci când te urci la volan. Pune-i și pe cei care călătoresc alături de tine să poarte centura de siguranță, inclusiv pe cei care stau pe locurile din spate. Accidentele se pot solda cu urmări grave chiar și la viteze reduse, iar centura de siguranță poate salva vieți.
A treia regulă: fii atent la tot ceea ce se întâmplă în trafic
Condusul defensiv înseamnă să fii atent și la ceea ce fac cei din jurul tău. Ca să previi accidentele, asigură-te că ai întotdeauna o vizibilitate foarte bună. Menține distanța dintre tine și cel din fața ta și astfel îți vei asigura un câmp vizual mai vast. Vei avea mai mult timp de reacție și vei putea să frânezi. De asemenea, nu uita să te asiguri cât mai des în oglinzile retrovizoare și să fii atent la unghiurile moarte. Acestea sunt zonele pe care oglinzile nu le acoperă, mai ales în momentele în care ești depășit de un alt vehicul. Folosește-ți vederea periferică înainte de a începe o depășire, pentru a te asigura că alt participant la trafic nu se află în paralel cu tine.
A patra regulă: încetinește în intersecții
Intersecțiile sunt locurile în care se produc cele mai multe accidente, pentru că sunt zonele în care mai multe vehicule ce vin din direcții diferite se întâlnesc. Semafoarele și indicatoarele decid ordinea trecerii prin intersecție, dar știi deja că sunt o mulțime de șoferi care forțează culoarea galbenă și destui cei care nu se opresc nici măcar la culoarea roșie. În primul rând, nu face niciodată așa ceva. În al doilea rând, obișnuiește-te să încetinești la intrarea în intersecții, chiar dacă ai verde în fața ta. Îți va fi mult mai ușor să reacționezi în cazul în care te vei întâlni cu cineva care nu respectă regulile traficului.
A cincea regulă: concentrează-te doar asupra șofatului
Vorbitul la telefon fără handsfree, mâncatul la volan și în unele cazuri chiar muzica dată la maximum sunt elemente care te pot distrage de la principala ta preocupare, care este să conduci în siguranță. Potrivit studiilor, șansele de a face un accident sunt de 23 de ori mai mari dacă scrii mesaje pe telefon în timp ce ești la volan. Evită pe cât posibil astfel de practici pentru a fi în siguranță.
Acestea sunt doar câteva dintre regulile de condus defensiv pe care trebuie să le aplici, mai ales atunci când ești șofer începător. Sunt foarte ușor de pus în practică de oricine și, cel mai important, îți pot salva viața.
Sursă foto: Unsplash.com/Samuele Errico Piccarini