Sanatatea dentara a copiilor joaca un rol important inainte ca primul dinte de lapte sa apara. Asta inseamna ca parintii ar trebui sa promoveze obiceiuri dentare sanatoase pentru copilul lor inca din prima zi si sa continue incurajarea acestora pana mai tarziu.
Potrivit Centrului European de Prevenire si control al Bolilor, aproximativ 19% dintre copiii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani au cavitati netratate. Cu toate acestea, cariile dentare din copilarie pot fi prevenite, in primul rand, atunci cand parintii isi invata copiii sa evite obiceiurile dentare proaste (si sa le incurajeze pe cele bune), deoarece obiceiurile de sanatate, atat bune, cat si rele, se formeaza de timpuriu.
Care sunt cele mai frecvente obiceiuri care afecteaza dentitia copiilor?
Alaptarea la mijlocul noptii
Cand se alapteaza un nou-nascut, hranirile la cerere sunt recomandate, fiind necesare pentru sanatatea bebelusului. Cu toate acestea, odata ce dintii bebelusului incep sa erupa, se recomanda evitarea hranirii la mijlocul noptii.
Lactoza, care este principalul zahar din laptele matern, ofera aproximativ 40% din caloriile unui bebelus alaptat. Dintii de lapte se pot caria daca sunt supraexpusi la laptele matern noaptea din cauza zaharului. Specialistii spun ca „Mamele care continua sa alapteze atunci cand apar dintii de lapte, trebuie sa fie dispuse sa curete gura bebelusului dupa hranire”.
Biberonul de noapte
Numita „caria de biberon” de catre unii medici, aceasta poate fi rezultatul hranirii pe timp de noapte cu biberonul. Daca gura nu este curatata, zaharul din lapte sau suc va ramane pe dinti pentru o lunga perioada de timp noaptea si in cele din urma poate manca smaltul. Deci, o mama ar trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a adormi bebelusul, cu sticla plina de lapte sau orice lichid care contine zahar.
Inghitirea pastei de dinti
Cele mai citite articole
Fluorul – inamicul natural al cavitatilor – este bun pentru dintii copiilor. De fapt, in comunitatile care nu au suficient fluor in sistemul de apa, medicii stomatologi pot sugera suplimente de fluor incepand cu varsta de 6 luni.
Dar prea mult fluor poate provoca fluoroza, o afectiune care creeaza pete albe sau maronii pe dintii copiilor. Deci, este important sa se invete copiii sa nu inghita pasta de dinti – mai ales daca contine fluor. Pana cand copilul nu are varsta suficienta pentru a putea scuipa dupa periaj, se poate folosi o pasta de dinti fara fluor, special conceputa pentru dintii copiilor.
Suptul suzetei
Suptul suzetei este un obicei perfect normal si sanatos pentru bebelusi. Cu toate acestea, utilizarea indelungata pana la varsta prescolara, poate afecta sanatatea orala a unui copil prin interferarea cu dezvoltarea normala a dintilor si a maxilarului. Aceste probleme pot impune mai tarziu folosirea unui aparat ortodontic.
Suptul degetului
Pentru bebelusi si copiii mici, suptul degetului este normal – si probabil nu va provoca daune pana cand dintii permanenti nu vor inlocui dintii de lapte. Cu toate acestea, odata ce dintii permanenti incep sa apara – de obicei undeva intre 4 si 6 ani – suptul degetului poate provoca o nealiniere a dintilor, ceea ce poate duce la o serie de probleme, cum ar fi dificultati de mestecat.
In concluzie, o buna crestere a copilului este cheia sanatatii dentare a acestuia.